Kentimiz için bir “ilk olma” özelliği taşıyan bu çalışma, konunun genişliği ve önemi ile orantılı bir ciddiyet ve titizlikle ele alınmaktadır. Bu bağlamda, Balıkesir Kent Arşivi`nin konusunu oluşturan bütün materyaller, tarihi bir perspektif ve belirli bir sistemati içinde değerlendirilmektedir.
Koleksiyon oluşturma aşamasında, arşivimizin temel kaynağının Balıkesirliler olacağı düşünülmektedir. Bu düşünceye bağlı olarak, ilkin, konu ile ilgili olduğu düşünülen kentin önde gelen isimleri ile; sonra da muhtarlarla istişare ve arama toplantıları düzenlenmiş; ayrıca, televizyon ve gazete reklamları ve röportajlarla kamuoyu haberdar edilerek bir kısım doküman teslim alınmıştır.
Ülkemizde arşivciliğin ilk ve en kapsamlı örneği olan Başbakanlık Osmanlı Arşivleri, Yard. Doç. Dr. Abdülmecid Mutaf başkanlığındaki doktora ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan bir ekip tarafından taranarak, Balıkesir ile ilgili defter ve belgeler arşivimize kazandırılmıştır.
Balıkesir Üniversitesi, İl Kültür Müdürlüğü, İlçe Belediyeleri ve İl Halk Kütüphanesi gibi kuruluşlara, Valilik kanalı ile resmi yazı gönderilerek, araştırma için gerekli izin alınmış, böylelikle gerekli malzemenin bir araya getirilmesi sağlanmıştır.
Sonuç olarak; “Kitaplar, Makaleler, Tezler, Görsel Malzemeler, Kurum ve Kuruluşlar, Osmanlıca ve Nadir Eserler” şeklinde üst başlıklara ayırarak tasnif ettiğimiz arşivimiz, güncel veri tabanı ve altyapısı ile halkımızın hizmetine sunulmuştur.